Răspunsuri competente
la întrebări frecvente
Fondurile nerambursabile reprezintă un ajutor financiar de care pot beneficia întreprinderile, organizațiile non-guvernamentale și instituțiile publice pentru a face investiții care aduc un beneficiu țării, fie de natură economică, socială, comunitară sau de mediu. Se numesc nerambursabile deoarece spre deosebire de un credit, acestea nu trebuie returnate. Important este ca beneficiul pe care îl generează să nu fie exclusiv al entității care implementează proiectul. În funcție de tipul organizației care depune proiect și de apelul de proiecte, beneficiarul trebuie de regulă să vină cu o contribuție proprie. Excepție de la această regulă fac proiectele pentru întreprinderi nou înființate și proiectele de utilitate publică.
Depinde de formarea ta profesională, de experiența de care dispui, de complexitatea proiectului și de timpul pe care îl poți aloca. Accesarea fondurilor este un proces complex și de cele mai multe ori excesiv de birocratic. O bifă poate face diferența dintre un proiect aprobat și unul respins. Apelând la o firmă de consultanță, plasezi această responsabilitate în sarcina ei, vei avea alături o echipă de profesioniști care asta fac zi de zi. Ceea ce pentru tine poate fi dificil, anevoios, frustrant, consumator de timp, pentru o firmă de consultanță este activitate la ordinea zilei. Depinde desigur și de firma de consultanță, deoarece asemeni oamenilor, și firmele de consultanță sunt de mai multe feluri. E important să o alegi pe cea potrivită pentru tine. Dacă faci asta, prin punerea în balanță a timpului pe care îl consumi tu, cu experiență limitată în elaborare și implementare de proiecte, și a costului pe care îl plătești consultantului, de cele mai multe ori vei ieși în câștig dacă apelezi la o firmă de consultanță. Dacă lucrează pentru tine o oră, te vor taxa o oră. Tu pentru a face ceea ce fac ei într-o oră s-ar puitea să ai nevoie de 10 ore dacă iei în calcul tot procesul de documentare.
Politica noastră este de a împărți riscul cu clientul. Asta înseamnă că vei plăti un avans minim, iar diferența o vei plăti când primești fondurile. Noi vom fi alături de tine în fiecare etapă a procesului de la conturarea ideii de proiect, la verificarea criteriilor de eligibilitate, elaborarea cererii de finanțare și a documentelor suport, asistență la semnarea contractului de finanțare, derularea procedurilor de achiziții, sprijin în implementare, raportare și orice altceva vei avea nevoie pentru a-ți transforma visul în realitate.
Depinde de apelul de proiecte. Sunt apeluri la care după 3 luni de la depunere ai fondurile în cont, iar altele la care după 2 ani de la depunere încă aștepți semnarea contractului de finanțare. De regulă depinde de gradul de complexitate al proiectului, de numărul de proiecte depuse și de bugetul alocat. Pentru proiectele simple, cu buget generos lucrurile se mișcă de regulă repede. Un exemplu de astfel de apel este cel lansat în 2020 în cadrul OUG 130. Desigur și legat de acest apel părerile sunt împărțite. Sunt beneficiari care au depus proiectul la finele lunii octombrie, care în decembrie au primit finanțarea, dar și beneficiari care au depus proiectele în aceeași etapă și care încă așteaptă o rezoluție pentru dosarele lor.
Pentru majoritatea programelor, da, beneficiarul trebuie să fie entitate juridică, nu persoană fizică. Excepție de la această regulă fac programele de tip Start-up Plus, în care beneficiarii se înscriu ca persoane fizice, participă la un program de formare profesională, beneficiază de o serie de alte servicii suport, după care pot participa la o competiție internă organizată de administratorul de schemă în vederea accesării unei fionanțări nerambursabile.
Proiectul se referă la un set de documente, printre care cererea de finanțare, plan de afaceri, studiu de fezabilitate, memoriu justificativ, buget, documentele statutare ale solicitantului, oferte de preț. Toate aceste sunt menite să ilustreze o inițiativă a beneficiarului și să justifice oportunitatea finanțării proiectului. Proiectul trebuie să aibă un obiectiv general, o serie de obiective specifice, rezultate și indicatori, activități și resurse. Altfel spus, proiectul este pachetul prin care aplicantul îl convinge pe finanțator să îl finanțeze.
Aproape orice inițiativă produce un beneficiu: spitale, drumuri, împăduriri, activități agricole și non-agricole, afaceri la început de drum sau companii cu mii de angajați, organizații non-guvernamentale și instituții publice, ajutorarea persoanelor defavorizate, integrarea minorităților, activități culturale sau de cercetare și inovare.
Da și nu. Se finanțează toate zonele țării, însă pot fi criterii de alocare a finanțării diferite în funcție de nivelul de dezvoltare a regiunii de care aparține localitatea sau în funcție de apartenența acesteia la spațiul rural sau urban. Avem programe specifice pentru zonele defavorizate sau pentru cele protejate. În funcție de specificul activității tale, consultantul te poate ajuta să identifici sursele de finanțare potrivite pentru tine.
Da. Trebuie să știi însă că dimensiunea finanțării este proporțională cu nivelul de expertiză și de dezvoltare al aplicantului. Pentru organizațiile la început de drum finanțările nu depășesc de regulă 50.000 euro. Rolul acestor finanțări este să te ajute să pornești. Odată ce ai pornit, vei putea accesa și alte finanțări pentru a-ți dezvolta afacerea. Trebuie să ții cont de două lucruri: evitarea dublei finanțări și plafonul pentru ajutorul de minimis de 200.000 euro. Primul se referă la faptul că nu poți solicita de două sau mai multe ori finanțare pentru același lucru. De exemplu, dacă ai o casă la țară și vrei să o transformi în pensiune și primești o finanțare anul acesta, în următorii 5 ani nu vei mai putea solicita din nou finanțare pentru aceeași pensiune. Poți însă solicita finanțare pentru extinderea ei sau pentru amenajarea unui centru spa sau orice altceva ar duce la dezvoltarea afacerii. Plafonul pentru ajutorul de minimis de 200.000 euro înseamnă că timp de 3 ani o întreprindere nu poate obține mai mult de 200.000 euro cu titlul de ajutor de stat. Însă, menționăm că nu toate finanțările intră sub incidența ajutorului de minimis. Astfel, o întreprindere poate beneficia de 5 milioane de euro sau chiar mai mult, cu condiția ca această finanțare să nu fie ajutor de minimis.
Dă-ne un telefon și hai să ne cunoaștem.